Er zijn meerdere manieren om een tattoo te verwijderen, maar doorgaans heeft de laserbehandeling in vrijwel alle gevallen de voorkeur. In dit artikel bespreken we alle verschillende methoden om een tattoo te verwijderen.
Kleine tatoeages (maximaal 2 cm breed) kunnen verwijderd worden in ongv. één tot twee operatie(s). Een chirurg verdooft je plaatselijk, snijdt een stuk huid weg en hecht het vervolgens. De genezing duurt zo’n 3-6 weken. Het voordeel ten opzichte van een laserbehandeling is dat je met een operatie snel van je tatoeage af bent, maar een nadeel is dat je aan een operatie wel een litteken overhoudt.
De laserbehandeling is veruit de meest gekozen methode om een tatoeage te verwijderen. Vergeleken met een operatie duurt het langer totdat de tatoeage helemaal weg is, maar een laserbehandeling laat meestal geen litteken achter. Tijdens de laserbehandeling wordt een lichtbundel op de tatoeage gericht. Het licht wordt geabsorbeerd door de inkt van de tatoeage, waardoor de inkt als het ware uiteen valt in kleine deeltjes. Het lichaam voert deze vervolgens af als afvalstoffen. Er zijn verschillende lasertechnieken om tattoos te verwijderen, de meest gebruikte zijn nanoseconde lasers en picoseconde lasers.
Als je kiest voor een operatie, wordt het gebied rondom de tatoeage (plaatselijk) verdoofd. Van de operatie zelf voel je dus niets. Tijdens het herstel kun je wel wat pijnklachten ervaren maar dit valt meestal mee.
Als je kiest voor een laserbehandeling, is het verwijderen van de tatoeage vaak minder pijnlijk dan het zetten van een tatoeage. Vaak wordt bij deze behandeling ook huidkoeling gebruikt, waardoor je minder voelt.